lördag 30 oktober 2010

Från catwalken...

Han är snygg våran vielle! Idag var det "eko mode" som var temat.Det är EKO-BAZAAR hela helgen på Dalarnas Museum med utställare,försälning, föreläsningar och modevisning m.m.

Blev lite inspirerad, så nu klär jag upp mig och ska gå ut på nån pub. Jag å Jenny är de som ska ut å se på Faluns uteliv.
Fammah!

fredag 29 oktober 2010

Tacksam

Jag är så otroligt tacksam för så mkt, men mest för mina fina barn. Jag har verkligen världens finaste barn. Jag älskr de så mkt att det ibland gör ont i mig och då tappar jag andan och törs nästan inte tänka tanken på hur bra jag har det av rädsla av att det ska försvinna från mig eller ta slut. Men just nu är jag bara otroligt tacksam. Jag är så glad att jag ska få fira julen tillsammans med de som jag älskar mest av allt i hela universum. De som jag älskar så det gör ont. Det känns så enormt att det går att älska så otroligt mkt. Villa bara skriva det. Jag är så tacksam över mina 3 barn, å de är lika fina alla tre på så olika sätt.





I kväll har jag haft sällskap av min käre pojk. Tänk att han vill sitta hemma med sin tjidtjie en stund på fredagskvällen. vi har ätit tacopaj och myst framför TVn, nu har han dragit iväg till lite vänner. Men tänk att först ville han sitta en stund med mig. Trevligt värre. I morn ska jag iväg och kolla in honom på en modevisning för en klädaffär här i stan. Kul! Nu sitter jag framför TVn och tänker på hur tacksam jag är över mina fina barn, och att jag är världens mest lyckliga tjidtjie. Eahtsam mov maanah!

torsdag 28 oktober 2010

Äntligen...

...är helt slut, och så får man ett erbjudande att delta på en kurs med kreativ inspiration i Storhogna i helgen. Jag har inte varit hemma eller iaf ledig en enda helg på väldigt länge. Skulle iaf behöva hitta min lägenhet under alla saker. Har ju inte hunnit packa upp från de tre sista helgerna än iaf. Tror jag går och lägger mig och sover på saken så kanske det klarnar.

Buerie jijje, i morn får jag iaf sovmorgon....sååååååååå efterlängtat. Slår vad om att jag vaknar kl.7 eller att en försäljare ringer kl 8...ska iaf försöka sova nu. FAMMAH

tisdag 26 oktober 2010

Uppdraget slutfört

När jag skulle fylla 40 år så tog jag samtidigt min lärarexamen och det ville jag fira med nära och kära med en fest. Festen anordnade mina kära tjejer i livet, tjidtjie, åabpa jih mov iehtseles niejth. Till denna festen kom självklart mina fina studiekompisar (en var dock höggravid och kunde inte resa) men Lisa och Emma med respektive var på plats. (Pinglan var då med å planerade upptågen som sen utspelades på festen). Det jag utsattes för (var bara att gilla läget, har ju nämligen själv varit med på ett och annat upptåg för dessa fina tjejer, de är iaf fina när de inte hittar på bus ;-)) , ja det jag utsattes för var att jag under Edvard Griegs "I bergakungen sal" (tror jag, det var iaf ett mkt stressigt musikstycke) skulle måla en tavla, bara med grundfärgerna, som skulle gestalta mig själv och vad jag tycker om. Det iförd en gul regnjacka inför publik på tid. Pust!






Man kan tycka att det var nog med det, men inte då... Sen skulle alla inbjudna gäster få bjuda på tavlan i form av upplevelser under någon timme och sen skulle jag välja vilket erbjudande som jag tyckte skulle ersätta tavlan. Erbjudandena var otrolig på många vis, allt från erbjudanden i natura, till resor, middagar arbeten och tjänster. Det erjudande som tillslut, efter noga övervägande, vann var syjuntans.
Så nu till alla er som undrat vad som hände med det??? Jo, uppdraget är slutfört och jag kunde inte valt ngt bättre, för upplevelsen var oslagbar, och jag visste nog vad jag valde oxå, för dessa damer kan man lita på att de håller vad de lovar. Så nu hänge tavlan (inte världens snyggaste, man kan ju hoppas man blir känd å de kan sälja den dyrt ngn gång i framtiden) på samegården i mitt kära Mittådalen.
Tack till de som fixade min fest, tack till tjejerna som hittade på tävlingen och tack syjuntans styrelse för en underbar helg. Ni hade rätt, jag skulle få vara med om ngt som jag sent skulle glömma....
Alltså!!! Uppdraget utfört!
Fammah gaajhkh dovnesh

söndag 24 oktober 2010

Ladies Night!

När jag satt där högt upp under taket på EON arena i Timrå, så slog mig tanken att det troligen aldrig varit så mkt kvinnor i den arenan. Frågade även en av vakterna efteråt och han trodde inte heller det.
Men tänk vilken idé han kom men den där Martin Stenmark när han bestämde sig för att ordna en helkväll BARA för tjejer, eller det var visst hans bror som kom med den. Å vilken stämning. Kvällen var nästan magisk på ngt vis, tjejerna laddade till tänderna och spelade ut och sjöng med för fulla halsar. Helt otroligt. Å inga män som kunde säga åt sina damer att lugna ner sig eller tycka vi var pinsamma eller bara att alla kvinnor kunde sucka över alla snyggingar på scenen utan att behöva kompensera det senare och bedyra sina män om att de är snyggast och bäst.


En annan sak som slog mig var alla snygga tjejer. Tänkte när vi ställde iordning oss på hotellet att jag just stått och fixat mig till mitt yttersta för att tillbringa en hel kväll med bara tjejer. Gör männen så när de ska ut med grabbarna??? Möjligen om de ska ut på en bar där det kan finnas tjejer, men på hockey med gänget, eller pokerkväll eller vad nu killar gör tillsammans? Inga fördommar här inte, hehe! Tror inte det iaf. Här var det flera tusen kvinnor som var så otroligt vackra och uppklädda så man kunde tro att vi skulle möta vår livs kärlek. Vi vill vara fina, å få känna oss vackra även om ingen av det motsatta könet ser det och kan kommentera. Fast! Taxichauffören såg ju oss (å han var urläcker och supercharmig), å vakterna på showen (kan slå vad om att de slogs om att få jobba just den här kvällen), sen kanske iaf Måns Möller (den enda i showgänget som var singel) kunde se oss??? Å bartendern på hotellet efteråt;-)


När det gäller Måns Möller måste jag få säga att jag, från att inte vara så imponerad av karl, var mkt imponerad efter kvällen. Urkul, jättecharmig och han kunde t.o.m sjunga, å bra oxå! Kommer att se med helt andra ögon på denna karl i fortsättningen.
Att bara få bry sig om sig själv en kväll som denna borde alla göra någon gång per år. (Eller som Ulla sa, nä en gång i månaden, kan hålla med där fakt). Jag va alldeles lycklig efter denna kväll, så bra musik, bra dansare, otroligt duktiga, snygga och charmiga artister, trevligt sällskap och många goda skratt. Min själ är uppfylld av good feeling, och nu kommer jag orka ett tag till.

Tack alla som var delaktig i denna helgens upplevelse! och det var många, tar den berättelsen i nästa inlägg tror jag, för nu ska jag förbereda veckan. Men mest tack till tjidtjie som såg till att denna helgen blev av, å tack käraste åabpan för att du var mitt trevliga sällskap!


TACK! å kram alla!

fredag 22 oktober 2010

Ladies weekend

Om några timmar sitter jag på tåget med min åabpa på väg på minisemester. Hotell, show, god mat och vila. Precis vad jag kan behöva efter flera veckors hårt arbete. Ska bli så kul å skönt med att bara vara. Nu ska jag lägga ner träningsskorna (sa min åabpa, å de e bäst att lyda, för de e hennes man som skjutsar oss till tåget i morn bitti). Så träningsskor och högklackat är det som finns i min resväska.





Vi hörs! å då från en lite med utvilad å förhoppningsvis mer avslappnad kvinna...

onsdag 20 oktober 2010

Lahkoe biejjine!

Måste lägga mig nu, för idag blev det 13 timmars arbetsdag, men vill bara säga:


Grattis, Lahkoe biejjine, Happy birthday!

Gieries Linda, hågkoeh dov biejjie bööremes orreme. Eahtsam datnem!

söndag 17 oktober 2010

Tuff, men givande och trevlig helg!

Ja, mkt arbetssam men lärorik och trevlig helg. Jag å sonen bytte bostad så boendet var gratis. Att strosa i den by som man bott i 12 år kändes otroligt vant och hemtamt. Storsätern kommer nog alltid finnas inom mig och vara en del av mig. Det var en lite märklig känsla att vara i Storsätern i helgen, men märkligt på ett positivt sätt på nå vis. Kändes bra att få bo hon min kära son, inte alls konstigt, bara otroligt gott. Nu skickade jag med honom en bild på sina tjejer, så han inte glömmer oss, å så han vet att vi älskar honom mest av allt.



Sen så har vi ju konstruerat mönster, sömmat, umgåtts och lärt oss samiska begrepp hela helgen. Har lite ont i fötter , rygg och knän av att ha stått å suttit hela dagarna. Så hur jag ska orka jobba i morn vet jag inte riktigt. Men jag får ju vila nästa helg. Men att kursa ger en annan energi på nå vis. Man får lite extra kick till att komma igång med att (som den här kursen) sy, det brukar oxå ge fler ringar på vattnet. Samiskan snurrar igång, lusten att skapa, mersmak att resa och förståelsen av vikten av att umgås poppar upp och energin till det visar sig. Men trött är jag fysiskt, men psykiskt så är det en vitamininjektion. Kul att vi var så många oxå. Nu bör jag sova. Har nattat pigan och sagt hej då till sonen. Fammah gaajhkh dovnesh!

Glad syfröken som lär sig konstruera mönster!

fredag 15 oktober 2010

Sömnadshelg / Söner!

I helgen ska jag sy... jag och pigan ska nämligen på mönsterkonstruktion och gaptakurs. Det är bara det att jag inte börjat packa än. Och det är hur mycket som hellst som ska med. :-P Så det är väll bara att börja kan ni kanske tycka... jag vet! men jag ska ha en lektion saemie till idag. Å för en liten stund sen så kom min kära pojk hit på besök, så det är mkt roligar att umgås med honom. Fast det första han tog fram var sin tvätt (som nu ligger i tvättmaskinen) och sen så undra han om jag hade nån lunch,jag säger bara" POJKAR"! Tur han är så himla söt. Å så typiskt att han kommer när jag åker...kan det ha varit en plan el??? ;)
Ska iaf bo i hans stuga i helgen. (Fast om jag ville på toa fick jag ta med eget papper, för de va visst slut. Man kanske får va glad att man fick den informationen innan man var där iaf)

Fammah!

torsdag 14 oktober 2010

Snabbis!

Nu är det så att en snabbis för mig nuförtiden är ett snabbt inlägg på bloggen, fb, hemsidan eller något annat med media. Det kan även vara en titt på TVn eller en titt in till åabpa, inte för att min åabpa är nån media...men men, hon är väll då den enda person som är i närheten av en snabbis med mig, ja de blev ju int bättre förklaring, men om ni läser extra snabbt så kanske ni fattar... Så behöver jag säga att det är mkt nu alltså, de enda det är mkt av är jobb, fast det är ju bra, tycker nog dom som är arbetslös. Ja, ja, har iaf hunnit med att boka in en resa till min älskade dotter (eller rättare sagt hon bokade, jag betalade, så det är ju tur att jag har så mkt jobb, så vi kommer dit). Dit ska vi inte en snabbis iaf...en hel vecka ska vi alla vara där, jag och mina älskade ungar. Men nu lär jag lägga mig så jag kan jobba i morn, så vi har råd att vara i Tyskland i jul. Min absolut bästa julklapp till mig själv, ska bli underbart kul.

Fammah!

tisdag 12 oktober 2010

Modell för en dag!







Mycket cool upplevelse (även för tjidtjie).

Håller tummarna!

Just nu håller jag tummarna för min älskade lillpiga. Just i detta nuet så går hon model på Grand Hotell i Falun. Wow vilken grej, vilken erfarenhet och vilken upplevelse... Jag är nog mest nervös av alla, eller hennes far möjligen. Han ringde för en stund sen...
-Vad är det som händer??? Å, va kul! (å jag hörde stolthetoch rördhet i rösten) Helt plösligt var han tvungen att lägga på, kan det ha varit en tår på gång, hörde nog darren på rösten jag.

Fick ett sms för 1 timme sen...
Mar: - Nu har vi precis haft genrep och det gick bra, är bara rädd för att ramla i dom höga klackarna. Hehe, bara en timme kvar :S hihi.

De var de här som fick iväg henne:
Yvonne (Anges kompis): Min kompis skrev detta.... ALLA NI SOM KÄNNER LÅNGA, SNYGGA, HÄRLIGA TJEJER I FALUN INFORMERA DEM OM DETTA!!! Björn Axén har en stor, fantastisk hårvisning i morgon och söker modeller. Åk genast till Frisörtekniskt Centrum. Där har vi casting idag måndag fram till kl. 21.30!

Är så glad för hennes skull, å nervös, å spänd, å stolt, å....
Äh! Ni vet redan hur mkt jag känner för mina älskade ungar (fast det kan nog aldrig sägas nog många gånger hur mkt man älskar någon). För de gör jag...älskar mina ungar.

måndag 11 oktober 2010

För dig älskade pigan!


Här är för dig pigan, resten kommer i morn ;)



Här pratar lillpigan med storpigan ;)

söndag 10 oktober 2010

Gåetesne

Daelie manne gåetesne. Dihte lij öövre luste giele-biesesne, sov daelie edtjem barre saemiengielesne soptesteidh. Ih barre vientem bene manne sijhtem pryövedh. Mov stöörremes vaajtelasse dihe lea manne vieliebe saemie maehtedh. Dihte dan geerve soptestidh bene manne daan geerjene manne Storsätreste vöölkim.


Mohte daelie manne barre tjoerem barkedh. Illustrationen bijre edtjem barkedh.


Manne mov gieries maanah saangerdem. Tjf mov gieries maanah.

tisdag 5 oktober 2010

Kulturdagar och utställning

Lovade lite bilder från helgen. Lite kan man verkligen säga... det blev inte alls tid för fotografering. Men här pigan... utställningen och mitt fina boende kom med på bild iaf. men har man roligt och fullt upp så har man så fullt upp med att uppleva stunderna där och direkt, minnen och dokumentation finns inte ens i åtanke, så man kan ju anta att jag haft en bra helg eftersom jag inte alls haft nån tid till annat än att leva i nuet å att leva för stunden.


Utställningen blev lyckad med mycke beröm, sen blev även någon tavla å annat smått å gott blev sålt.