fredag 23 december 2011

23 goeve

Dan före dan och klappar är inslagna, väskan packad och julmaten klar. Så jag känner mig redo för färd norrut. Orsa i dag och Mittådalen i övermorgon.

Fick en jättefin julklapp av min dotters bästa vän. En tvål från Thailand, handgjord.
Fin tjej det där som ger julklapp till mamman. Å smart!

Tack kära Julia.


Buerie jåvle!

torsdag 22 december 2011

21 goeve/ Oj oj oj...

Bloggkalendern har gått vilse och bloggerskan likaså.
Nu har iaf älskad dotter kommit hem så nu blir det nog inget bloggande. Försöker focussera på julen.
Som vanligt med mig så kommer jag på några dagar innan att jag visst har sjukt mkt kvar att göra. Julklapparna ska visst slås in oxå, och fast jag på papper kommit på julklappar så ska de visst göras oxå eller kan man ge bort en tanke...har hört att det räknas?!?

Just nu sitter jag och målar in i det sista iaf och idag har jag sytt oxå. Listan jag skrev igår blir mindre, fast inte minskar den mkt vill jag påstå. Har fortfarande massor kvar och i morn måste allt bli klart.

PUST!




Ett litet att göra: Gör ett personligt paket till någon du tycker om.

och att tänka på: gör vad just du kan, med just det du har, där du just nu är.

Har varit och grattat systersonen idag...tänk vad tiden går. 10 år. Nu är vi alla tvåsiffriga i familjen.

fammah

måndag 19 december 2011

Julmarknad

Ni får kalendern tillbaka snart. Men nu ska jag bara visa vart jag varit i helgen.

Det var tid för årets julmarknad i mittådalen...och så gratta vi fadern som blev pensionär. Nu måste jag lägga mig så jag orkar sista arbetsdagen det här året.



fammah

torsdag 15 december 2011

15:de goeve

Sitter helt utmattad efter en intensiv dag. Vi och våra elever har nämligen haft julshow. Och som vanligt var den helt fantastisk. Duktiag elever, bra musik och stämmningsfullt luciatåg.

Ska dra tidigt i morgon norrut. Först lektioner i Mora och sen födslsedagsfirande och julmarknad i Mittådalen i helgen. Så nu måste jag ordna med allt. Men behövde bara ta igen mig lite först.

Som mor blir man stolt när man hör berättas om bra saker om sina barn. Och det spelar nog ingen roll hur gamla de blir. Ikväll fick jag höra om hur otroligt nöjda min dotters arbetsgivare var med henne genom en gemensam vän. Att saker man ser som fina och goda har speglat av sig på ens barn.

Fick höra att hon aldrig var omöjlig, alltid positiv och så arbetsvillig. (det värmer ett moders hjärta ska du veta pigan!)

Men mina barn å syskonbarn här hemma gör mig oxå stolt så jag sitter här mest å ler :D



Idag har jag varken tid att göra eller tänka ngt extra utöver jobb och måsten. Så hitta på ngt själv vett ja å skriv det det till mig. :)

fammah

onsdag 14 december 2011

14:de goeve / 14:de december

Idag har vi övat inför julshow på skolan. Vilka fantastiska elever vi har. Själklart så fick de mig att gråta (som vanligt) men en extra tår föll på min kind när min systerdotter stod på scenen. Å då var det endå bara rep. I morn har vi genrep och på kvällen så smäller det.

Annars är det mest betygsgrubbel. Fy vad svårt det är med de nya betygen. Pust! Var så slut när jag kom hem idag så jag tvärsomna på soffan (trots att det satt två tonåringar bredvid mig pratandes) Sov över 1 timme. Så nu kan man tro att jag är superpigg. Men det känns fakt som jag inte sovit alls. Måste tyvärr måla klart lite flaskor till söndagens julmarknad i Mittådalen, och få klart de där förbenade betygen. Är iaf klar med slöjdbetygen och samiskan. Bara bild kvar.

Har fakt hunnit med att få klart med en namnsdagspresent till storpigan min idag och en julklapp till älsklingen. Det går frammåt. Tänkte fakt ha lite namnsdags och välkommenhem fest nästa onsdag. För då kommer nämligen min älskade unge hem från Tyskland. Hem till sin längtande mor.

Nu till dagens att göra:
 Ta dig en eftermiddagslur när du kommer hem från jobbet. Bara för att det är skönt helt enkelt.
Dagens att tänka på:
Vad du än gör så gör det helhjärtat. (tex om du tar en eftermiddagslur ;)

tisdag 13 december 2011

13:de goeve / 13:de december

Lucia...
Har fakt fått se ett luciatåg. Det är så fint och det förhöjjer julstämningen avsevärt. Ngt som däremot förstör och tar udden av julstämningen är vädret. Idag har det spöregnat...HELA DAN. Tvi och fy!

Är trött nu efter en intensiv dag på jobbet, julshopping och julpyssel. Annars så är det nog första dagen på över en månad som det känns som om influensan håller på att sakta försvinna ur min kropp. Törs knappt ens hoppas men hoppas det gör jag. Iaf så är jag lite för trött för att blogga ikväll.

Dagens att göra:
Samla ihop några vänner för julpyssel.
Dagens att tänka på:
Pröva att inte tänka på nått för en stund.

måndag 12 december 2011

12:de goeve / 12:de december

Idag om ett år är sista chansen om jag ska få gifta mig igen. ;) Det sa jag för några år sedan att om jag ska gifta mig någonsin igen så blir det 121212 kl.12.12
Men oj vad dagarna går och tiden försvinner. Hehe, så jag förblir nog ogift, tur jag varit gift iaf så är det inget som jag behöver sträva efter. Jag dör iaf inte ogift. Eller som en del sagt åt mig när jag beklagat mig lite...du har ju iaf varit gift. Och! Är det en merit eller är man bara fokuserad på att man misslyckades. Nej! Jag ser det som att jag iaf fick ha världens roligaste fest och jag fick ju 3 världens bästa barn samt ett underbart bonusbarn. Det är ingen erfarenhet jag skulle vilja vara utan. Däremot så är en skiljsmässa ngt som jag gott kunde varit utan. Fy vilken plågsam erfarenhet, men förstår idag att den var ack så nödvändig för att jag skulle hamna där jag är idag. Nödvändig men plågsam. Är faktiskt glad att jag överlevde när jag tänker efter. En sak som gjorde att jag överlevde var att jag började skriva. Jag skrev och skrev och skrev. Det och mina underbara ungar. Vissa dagar kom jag inte ens ur sängen och vissa dagar var jag fyskiskt närvarande men jag vet inte om jag var så närvarande under en lång tid. Det var som att sluta andas, att sluta leva, som att jorden under en ryckts undan och man svävade i ett ingemansland där man skulle hitta en ny väg som man skulle gå, utan kompass och karta.
Så jag är otroligt glad idag att jag är där jag är, och jag är glad att jag lever det liv jag lever idag.

Dagens att göra:
Köp en present till någon du tycker om.
Dagens att tänka på:
Motgångar kan vara trappsteg till framgång.
                                                     Mia Törnblom "En härlig bok"


Just ja! Jag hade ju lovat en liten önskelista.

Önska inte så mkt i år. Att vara frisk, en vikarie till våren så jag får min tjänstledighet och:

Dessa Kero skor stl. 39.

Ngt smycke av Efva Attling
Digital fotoram



söndag 11 december 2011

11:de goeve / 11:de december

Tredje advent och julen närmar sig med stormsteg.


Idag blev det hotelfrukost på càsa Renhuvud. Underbart att ha ungdomar hemma en söndagsförmidag i december. Trevlig stund och det känns bra att ta vara på stunderna som bjuds och göra ngt bra av det.
Nu har pojkarna lämnat oss och vi känner oss lite övergivna. Men är så glad för besöket. Det har varit en fin helg, och det är precis sånna här helger som gör det fint med jul och tända ljus. Vi ha tid att ha det så här jämt, ha tid för hemma mys, ha tid att laga storfrukost på söndagar till mina barn och tid att bara vara tjidtjie. Önskar mig fler sånna här helger i framtiden.




God tredje advent alla!

Dagens att göra: Gör ingenting!

Dagens att tänka på: Tänk på de som du misst och som du saknar. Tänk på allt de gjort för dig och vad de betytt för dig. Tänk att det är tur att vi fick ses och dela några dagar i livet. 

lördag 10 december 2011

10:de goeve /10:de december

Kära bloggkalender!
Så var vintern här och med den så kommer nog även julen.

Detta andhål får jag ibland besöka med min kära vän J. Det var dit vi rymde igår. Vi sov mest å det var väll de vi behövde då.

Sen i kväll har jag fått sett ngt underbart och vackert. Mina barn gör mig ständigt så stolt och glad. I kväll var det lillpigan som stod för dans och underhållning, glädje och stolthet.

Tyvärr inte så många bra bilder, men bilderna sitter på näthinnan och de finns alltid där.

Å så är hon så fin den där flickan min. Älskar mina barn så det gör ont ibland.

Dagens att göra:
Umgås med dina barn. De växer upp så fort och dagarna rusar fram. Ta chansen så fort du får.

Dagens att tänka på:

Det kostar ingenting att visa värme och uppskattning.

fammah

fredag 9 december 2011

9:de goeve / 9:de december

Kära bloggkalender. Det är idag ni ska lägga lutfisken i blöt...Vem gör liksom det nuförtiden och varför vet jag det?
Jo idag är det Anna som har namnsdag idag och ett av mina namn är nämligne Anna, och jag vill gratulera alla med Anna i sitt namn just idag.

Grattis alla Annor som:
Mig själv, tjidtjie, storpigan, vänner, kollegor och annat löst folk som ´jag känner :)

Idag far jag till en väns fäbod där vi ska vila, sätta betygen och äta gott. Det är ingen teckning där så jag skriver min kalender nu.

Dagens att göra:
Åk till en stuga långt ut i skogen och glöm allt vad jul heter.

Dagens att tänka på:
Skönhet kommer inifrån. Du blir vackrare om du är lycklig och tycker om dig själv.
                                                                                                                                                             Mia Törnblom "en härlig bok"

Ha nu en härlig fredag så ses vi i morn igen. Kommer hem i morn och då ska jag se min fantastiska dotter dansa. Tjoho!


fammah!

torsdag 8 december 2011

8.de goeve / 8 december

Kära bloggkalender!

Dagens att tänka på:
Istället för att tänka på vad du inte gjort idag, tänk på vad du gjort.

Idag  klivit upp, sett på julkalendern, jobbat, ringt föräldrar, haft samiska och bjudit på fika, lånat ut min bil, skjutsat hem en systerdotter, fikat med en god vän på stan, köpt julklapp, bjudit min dotter på middag, tvättat, stickat, ringt min mor å far, pratat med min son, betalat en räkning, fyllt på mobilen, tröstat en ledsen ungdom, bokat in en föreläsning, varit med i tidningen, planerat lektion och snart så har jag bloggat.

Dagens att göra:
Börja sticka.

onsdag 7 december 2011

7:de goeve / 7 december

Kära bloggkalender

Idag vill jag bara grattulera min fina goa dotter på namnsdagen. Den änglalika är betydelsen på min dotters namn och jag tycker hon är bland det mest änglalika jag kan komma på. Famma gieries maana!

I kväll har jag varit på julbord som våra kära 9or stått för. Det var allt man kan tänka sig och lite till.
Fantastisk service, fint dukat och dekorerat, underbar mat och enastående underhållning.






Detta är min "fina vänn" som även är skolans hemkunskapsfröken. Så här ser man visst ut efter ett julbord... p.s: det är hon själv som snott min kamera och tagit kortet så då får man skylla sig själv.

Dagens att göra: Gå på ett julbord. (Alltså, du ska inte gå uppe på julbordet. Det blir inte så bra. Du ska besöka och äta av ett julbord. Alltså du ska inte äta av själva bordet som maten står på utan ät av maten...jag hoppas ni fattar)

Dagens att tänka på: Ett sätt att finna glädje i vardagen är att göra lite mer av det vi tycker om.

Fammah!

tisdag 6 december 2011

6:de goeve / 6 december

Kära BLOGGKALENDER!

Sista utvecklingssamtalet avslutat. Varför så sent kanske ni undrar. Jo, för att det är så trevligt att jag vill dra ut på det. Å fakt så skulle det nog kunna vara så. I samma stund som jag skrev det så kom jag på att undra på varför dessa utvecklingssamtal ska ses som jobbiga och slitsamma. I år har de fakt varit riktigt bra samtal. Kanske för att man börjar få klämm på vad det är man ska focusera på och för att jag nu mer inte ser det som hemskt att behöva komma med uppmaningar och ifrågasätta studietiknik, arbetsbelastning och ansvar...eller så är det bara så att jag varit för trött i år för att orka vara ngn annan är mig själv och focusserat på eleven och det som är viktigt utan att linda in det i en massa ord. Hm! Vet inte men i år tycker jag det har varit bra samtal och det är iaf skönt att de är avklarade. Nu är det bara att ta itu med betygssamtal och betyg. Fick föresten en present efter utvecklingssamtalet. Första gången någonsin, och vad glad och förvånad jag blev.



Dagens att tänka på:
Det är viktigt att prioritera och avsätta tid till det som är viktigt i våra liv.

Dagens att göra:
Bjud en vän på en kopp te och lyssna på vad den har att säga.

fammah!

måndag 5 december 2011

5:de goeve / 5 december

Kära bloggkalender!
Jag kanske ska nämna att julen inte är det största som oroar mig och som gör att tiden inte räcker till. Julen ser jag som en befrielse och en tid för vila när man jobbar som lärare. Och att hinna "julsaker" har jag gett upp för länge sen. Jag försöker göra det jag VILL göra (fast det är svårt) julklappar måste man ju ändå hinna och egentligen så älskar jag att ge och göra julklappar men som sagt, tiden räcker inte till.
Som lärare är nu den värsta tiden, utvecklingssamtal, jagande av ofärdiga och oinlämnade uppgifter och betyg, förberedande av julfest, luciatåg och annat smått och gott.

Man kan ju tycka att det är upp till eleverna att lämna in arbeten färdiga och i tid. Men det är ändå min uppgift och mitt uppdrag att få alla elever godkända. Så det är bara att jaga. Sen att gå igenom alla arbeten för att få till en rättvis bedömning är inte heller lätt, och med det nya betygssystemet så känner jag mig mer vilsen än någonsin, å det just när jag tyckte att jag börjat få kläm på de gamla betygskriterierna,... jaja...kämpa på, kämpa på!

Jag skulle mkt heller julstöka och göra julklappar, skriva egengjorda julkort, baka, umgås och hitta på rim och ramsor till mina julklappar.

I år har jag iaf gjort ngt som jag inte prioriterat och hunnit på många år. Nä inte sen mina barn var små, och igår blev den helt klar....
En paketkalender till min lilla piga. Å att det var värt varenda minut av paketinslagande när jag såg glädjen i hennes ögon den 1:a december. Nu är det ju så att denna lilla piga snart fyller 17 år, men vem har sagt att julen har någon åldersgräns. Å hon var ju sist i min trio så hon när hon var så pass gammal att hon minns adventstid så hade paketen glesnat och blivit färre till att försvinna helt till förmån för billigt färdiginköpta chokladkalendrar som fanns i massor på varje butik.
Men nu har jag dammat av den gamla kalendern som hamnat i en kartong i förådet och som min kära mor broderade till sitt förstfödde barnbarn.

Så i år är en gammal goding tillbaka och glädjen hos barnet är inte att ta miste på, så stor att det t om bloggas om paketen på http://marikarenhuvud.blogg.se/ Å nu är det ju så att jag redan nästan glömt vad det är i alla paketen så jag är lika spänd jag.

Så till dagens att tänka på:
Tänk på vad du säger och hur du säger saker till folk. Om du inte riktigt tycker om det någon annan gör så säg det på ett fint sätt och släng inte ur dig det som ett skämt eller som ironi. Det kan såra mer än du tror och menar. Säg snälla saker ist eller våga bara vara rak och ärlig. Jag lovar att du får tillbaka mer av det.
Dagens att göra:
Gör någon en tjänst. Tex kör en liten omväg för att skjutsa hem en kollega.

Buerie iehkede

2.a advent

Så var det redan 2:a advent och dagarna bara rusar förbi. Jag har svårt att få tiden att räcka till just nu och inte blir det bättre av att jag kommit in i nån form av formsvacka...eller sviter efter influensan som läkaren vill mena. Jag slits iaf av att inte orka ngt och ha en massa måsten innan jul. Varför är alltid tiden innan jul så kort... Fattar inte riktigt. Det är ju så att man har 364 dagar på sig.
Undrar fakt vad som händer i samhället, vad är det vi strävar efter och vem gör vi det för?
Fick en läxa av en god vän som fått en läxa av sin läkare...

Den här veckan ska du fundera på varför du gör saker. Dagens att tänka på:
Gör du det för någon annan vill det så ska du strunta i att göra det.
Gör du det för någon i familjen så ska du fundera på om det ändå ger något och är värt det så gör det.
Gör du det för att du själv vill det så ska du göra det.

Det är kanske det som ska vara min adventskalender. Saker att göra och tänka på... hm! Innan jag funderat klart på det så har väll julen kommit och dragit förbi, men då är det väll så då.

Dagens att göra är iaf:
Se på julkalendern tillsammans med ngn du tycker om och tänd ett ljus.

fammah!