tisdag 22 november 2011

23 år sedan

För 23 år sedan föddes min förstfödde. Jag minns det som det var igår. Skulle kunna skriva en hel uppsats om denna fina tjej och dotter men tror dessa ord säger det mesta.

Är otroligt stolt över dig min dotter, jag är glad när du är glad, jag mår bra när du mår bra och jag älskar dig av hela mitt hjärta. Stjäl slutet av en dikt som jag lika gärna kunnat skriva själv. Den säger allt jag känner och jag menar varje ord. Grattis min älskade piga...

...för du ska veta en sak min lilla älskade skatt
jag kommer älska dig, både dag som natt
inget i världen kommer vara viktigare för mig
och ingen i världen kommer ja älska såsom dig
ty den dagen änglarna gav mig dig i gåva
då jag dig i evighet ska älska, de kan jag lova!



Mov iehtseles maana

lördag 19 november 2011

Fredagsmys...

En fredakväll i "casa Renhuvud."
Nu är det fredagsmys....
...hoppas inte föräldrarna ser !





Älskar att tända ljus och slå sig ner i soffan en fredagskväll. Med en filt, godis och massa mysbelysning. Inte blir de sämmre med lite sällskap heller.

Buerie jijje gaajhkh dovnesh!


Äntligen fått upp två tavlor som var till övers på min vägg som stått tom så länge. Men inte längre.
De är fortfarande till salu (500:-/ st) fast de får hänga där så länge.

fredag 18 november 2011

Språktankar och dagens tips.

Håller på att läsa Ann-Helen Laestadius tredje bok, Ingen annan är som du, och sitter och tänker på det här med språket. (läs alla böckerna om ni inte gjort det än)
Om hur ett språk som man inte har kan ha sån stor plats av saknad av att inte kunna helt. Tänker på hur svårt det är att hålla fast och utveckla ett språk när man flyttat från den miljön där det känns naturligt att försöka använda det iaf. Jag kämpar varje dag med avsaknad och en längtan av att kunna ett språk som ligger mig närmast om hjärtat. Kanske därför det har blivit så otroligt viktigt för mig med bilden och skapande för att kunna uttrycka mig helt och fullt. Vi behöver höra ett språk för att inte tappa det. Jag märker att jag tappat så mkt, men det som förvånade och gladde mig för några veckor sedan var att jag upptäckte att jag kan och förstår mkt mer än jag trodde. När jag var på språknätverksträff i Röros så vaknade språket till liv igen. Helt plötsligt efter en dags malande och lyssnande av språket så bara kom det tillbaka. Insåg hur viktigt det är med språket som barn och att det sldrig är för sent.
Har hittat lite att lyssna på som jag kan tipsa om man vill höra språket. Så iväg till närmsta bibliotek och låna lite barnböcker så ni kan se på bilder till dessa fantastiskt lästa berättelser på Ur http://urplay.se/162791 lyssna och njut av det vackra sydsamiska språket. Vi behöver höra det varje dag för att få in melodi, rytm och känsla. Kämpa på! Det gör jag, vissa dagar och veckor går det inte alls, men vissa dagar så är jag duktig och det är de dagarna som jag får glädjas åt.

Bild för programmet Småsagor - sydsamiska : Grodan i vida världenBild för programmet Småsagor - sydsamiska : Gittan och gråvargarnaBild för programmet Småsagor - sydsamiska : DjungelnattBild för programmet Småsagor - sydsamiska : Mina och Kåge

fammah!

P.S Tror jag gömt berätta att i boken Ingen annan är som du, så är ju min piga omnämnd. De e coolt tycker jag!

torsdag 17 november 2011

Dagens snygging

Visst är hon väll fin min älskade piga.



...å dagen till ära är hon nyfrissad oxå. ´Kan de bero på att hon väntade besök ;)

Fammah iehtseles !

Rapport från sjuklägret 2

Ja här ligger man och bara undrar hur länge en sjuka kan pågå egentligen. Iaf feberfri dag igen och värken i kroppen har avtagit. För två dagar sen var jag oxå feberfri, men den trivdes nog så bra hos mig så den kom tillbaka (febern alltså). Natten i natt har varit sömnlös, hoppas det var kulmen på en nu 8 dagars sängläge (inne på 9onde dagen) Nattens sömnlöshet innebar iaf att jag läste ut en bok som min kära dotter tyckte jag skulle läsa häromdagen. En riktigt bra ungdomsbok. Jag brukar ju vilja få in nån liten ungdomsbok mellan varven. Så......
....dagens boktips är:


Otroligt spännande, kunde verkligen inte slita mig. Tror jag läste halva boken i natt. Var bara tvungen att veta hur det skulle gå för Kathrine och hur hennes syster Rachel blev mördad, och den där Alice, vem är hon egentligen. LÄS vett ja!

Det sista läkaren sa till mig innan jag lämnade hälsocentralen var:
-gå nu hem och lägg dig i soffan, läs en god bok, ta en kopp te och vila!
 Det är ju bäst att göra som doktorn säger!

Fammah Falueste!

tisdag 15 november 2011

Rapport från sjuklägret

Jaha, här ligger man nerbäddad i sängen med datorn som enda vän. Dottern på skolan (hon har iaf kryat på sig) och sonen drog i helgen (även han nästan frisk, revbenen tar nog någon vecka till). Idag var jag till läkaren vilket resulterade i att jag blir hemma resten av veckan. Febern kommer och går och värken i huvud och kropp infinner sig så fort värktabletter slutat verka. Influensaliknande virusinfektion var diagnosen på läkarintyget och ordinerad vila... Ja det behövdes ju en läkare för att konstatera det. De där med vila borde ordinerad som förebyggande ist. Tror det kan vara bristen på den varan som är en bidragande orsak till denna dundersjukan, hela kroppen har gått i strejk tror jag nämligen.

I helgen kände jag mig lite piggare mellan varven och då läste jag på en enormt bra bok som jag nu vill tipsa er andra om. Tipset är helt enkelt, LÄS DEN!!!

Den heter Niceville och handlar om tre kvinnor i sydstaterna under tiden då raspolitiken var som hetast på 60-talet. Den handlar om svarta hembiträden och vita arbetsgivare och deras liv. Man får en inblick i hur det var att leva som färgad under de svåra förhållanden som fortfarande rådde i vissa delar av USA, och många gånger blir jag stum av häpnad över att detta hände under det årtionde som jag själv föddes, det känns ju som det skulle vara flera 100 år sedan. Slås även av att det varit så här och är även fortfarande för många folkgrupper som är annorlunda än "vita". Det var ju faktiskt inte länge sen som vi inte fick prata samiska i skolan utan att få stryk. Jag fångades från första sidan och hade svårt att lägga ifrån mig boken. Döm om min förvåning när jag såg att boken blivit film nu i höst. Så nu vill jag jättegärna se filmen.

Med tanke på samiska språket och när jag ändå håller på så vill jag tipsa om ett tv-program oxå. Det heter Urbana samer och det är en serie som går på söndagar. Man kan se den på http://urplay.se/164882 Rekomenderas varmt.

Host, pust och famma!

onsdag 9 november 2011

Renhuvuds sjukcamp

De e just de som händer på "casa Renhuvud". Här bedrivs sjukläger.
Pojk med spräckt revben, piga med enorm rethosta och förkylning, och jag som överaskades med halsont, feber och värk i helga kroppen i gårkväll som grädden på moset. Så nu är vi i samma skick, fast på olika vis alla i huset. Så man kan säga same same but different ;)
Därav frånvaro av rapportering härifrån.

Over and out!

söndag 6 november 2011

40 års kalas

I helgen har det varit kalas för min kära syster yster. Är lite trött idag men festen var lyckad.
God mat, överaskningar, presenter, glada gäster, tårtor, tal, lekar, musik, bildspel, blommor m.m.

Välkomna på fest!


Huvudpersonen för festen :)


Kvällens meny!


Kökspersonal

Syskonkampen, funny bunny!


Familjen <3

Tack alla som kom och förgyllde min åabpas kväll!
Stackars alla som inte kom och som tackade nej till en trevlig fest !



tisdag 1 november 2011

Föreläsning

Så var de gjort!


Föreläsningen gick bra.
Som en av des som jobbade på biblioteket i Avesta sa:
-Inte så många besökare, men de som var här verkade nöjda!

Ja så kändes det, och jag är glad att jag gjort min första betalda föreläsning.
Tänk att få betalt för att berätta om sig själv. Känns stort på ngt vis.

Fammah!