fredag 28 januari 2011

TVn på plats

Nu har jag äntligen en TV. Gissa vad jag ska göra i kväll???

Temafest

Har inte så mkt tid till uppdatering nuförtiden, men kan inte låta bli att bara nämna vår skolas temafest. Efter en hel termins temaarbete så avslutades den nu i kväll i en temafest. Alla elever på skolan, berättar, visar, sjunge, spelar, dramatiserar m.m i alla de former och uttryck. De är så fantastiska så man blir alldeles varm och stolt i hela kroppen. Måste bara få visa några av elevernas allster från skapande delen av temaarbetet. Några av de arbeten som eleverna gjort hos mig. De är så otroligt fantastiska så det går inte att beskriva i ord, utan bara måste visas.



Å alla konstverk..



Stolt lärare...som lär somna gott i natt. Fammah!

tisdag 25 januari 2011

Barnboksförfattare

Ja, jag kommer troligen att vara lite tjatig i detta ämne ett tag framöver, men jag är sååååååå spänd över att jag verkligen ska få ge ut min barnbok som jag kämpat å trott på så länge. Idag fick jag layout och första titt på hur boken kommer att se ut. Det börjar så smått bli verkligt och jag börjar tro på att detta verkligen händer mig. Jag törs inte riktigt än skicka ut några inbjudningar till mitt boksläpp. Men det kommer. Vad som händer framöver kommer jag iaf att hålla er uppdaterade med.
  • idag skickades sista korrektur till bokförlaget
  • fredag - scanna bilderna på ett tryckeri
  • boken går i tryck direkt efter Jokkmokks marknad, alltså om 2 veckor
´Fammah!

söndag 23 januari 2011

Råndalsvägen

Idag har jag varit på "gedtie" vid Råndalsvägen. De var så underbart att få träffa alla fina människor, jobba med det man är uppvuxen med å få vara ute hela dagen i milt, fint väder.

Männsikor, familjen, renar å naturen = kärlek

Var ju tyvärr tvungen att åka hem till Falun för jobb i morn. Så nu sitter jag här i stan som är mitt andra liv, ny duschad å undrar vad det var jag hade att göra här??? Har nog jetlag eller nått sånt!
Lever verkligen i två världar å ibland så kan man känna sig lite schizofren mitt i allt detta å inte veta riktigt vilket ben man ska stå på. Jag vill vara i båda...det är tyvärr inte alltid det går ihop, å det är då jag kan ha svårt att känna mig hel. Det är inte lätt att hitta balans i livet. Men skulle inte klara mig utan någon del tror jag.


Fick pussa på min älskade son idag oxå...å vad jag saknat honom och å va gott de va å se han.
Fin pojk jag har :)

lördag 22 januari 2011

Snöar

Här i Mittådalen bara snöar å snöar å snöar det. Detta har gjort att jag fått göra helt andra saker än vad som var planerat. Det går inte att bränna raku när det snöar... för det kan komma snö på keramiken som kan göra att den exploderar eller iaf spricker i ugnen. Så detta vart en riktig bom-resa. Nej då inte helt, jag har ju hjälpt min far...med vad...jamen skottat snö såklart. Fast jag har faktiskt glaserat all keramik iaf. Men nu får den ligga tills nästa gång jag kan åka upp. Jag har umgåtts med mina föräldrar lite oxå å det var ju faktiskt i december sist, träffat två fina vänner och så får jag på gedtie i morn. Å det var riktigt länge sen, så det ska bli riktigt kul.
Nu blir de sova så jag orkar med morgondagen.
Fammah !

torsdag 20 januari 2011

Fina elever

Tänk va fina elever jag har på mitt jobb. Häromdagen kom det två tjejer i 7.an å gav mig en present som det gjort själva i träslöjden. Inslaget i papper och fint skrivet...å till mig. Tänk vad en gåva kan värma ett hjärta. Å det är sånna gånger man blir påmind om hur fantastiskt det är att vara lärare.



Ge mer gåvor å glädj de du tycker om. Det uppskattas så otroligt mycket å mottagaren känner sig både uppskattad å glad, vilket kan göra att den personens hela dag blir underbar.
Kramis! 

Egen müsli

Igår provade jag för första gången i mitt liv att göra min egna müsli. Hade den lite för länge i ugnen så den blev bränd (så inte alls så god), men man får väll inte ge upp tänkte jag å gjorde nytt försök i kväll.. å...
mycket god, så nyttig sen. Här är receptet för den som känner att den vill ha lite nyttigheter så här efter jul å nyår.

5dl rågflingor
5dl fiberberikande havregryn
1dl krossade linfrön
1dl solrosfrön
1dl pumpakärnor
1/2 dl råsocker
1dl vatten
1/2dl matolja

sen kan man oxå ha i 1/2 dl kokosflingor (hade inte hemma)
Blanda samtliga ingredienser och rosta i ugnen 250 gr ca 15 min. Rör om några gånger.
När müslin svalnat blanda i 3 dl torka frukt och 1/2 dl krossad nötmix


 
Som ni nog kanske börjar förstå så är jag inne på en nyttigare linje å ett mer hälsosamt år.
Har varit på gym å tränat 1,5 timme idag men relax i massagebädd efteråt. Å de var tur att jag tog det så lugnt å tog relax biten för när jag sen skulle gå till bilen så var vägen avspärrad för brottsutredning efter knivdrama så jag fcik gå en lång omväg (relaxen å duschen tog ca 30 min, brottet skedde 30 min innan jag kom förbi.) Ibland har man turen på sin sida. Det är ju faktiskt så att vi bara ser det som vi råkar ut för, vi ser aldrig de händelser vi undkommer varje dag. Är tacksam för livet å för mina vänner.
Även tacksam för att när jag sen kom hem så var hela lägenheten nystädad. underbar känsla. Å det bästa av allt är att det kommer att vara så varje vecka som jag kommer hem från träningen. :D

Fammah gaajhkh dovnesh

måndag 17 januari 2011

Tv

Nu blir de TV här i huset...eller rättare sagt två. Från en miniliten TV (miniliten=så liten så man knappt ser den) till två stora. Jag å pigan har shoppat loss idag. Ja så nu blir de TV titta av, å vi ska visst sitta i varsina rum å titta på olika program (de enda program jag ser är dom som pigan ser, men nu ska vi visst se olika).

Eftersom jag är utan karl så köpte jag en sån oxå...tror de iaf, å så dyr som han var så borde han minst stanna på middag å kolla så TVn funkar. De sa iaf att han skulle instalera och sätta upp TVn, å det är ju det man har dom till så... (karlarna alltså) jag tyckte det lät bra å slog till. Så nu får man se till å hålla sig välklädd å nysminkad varje dag utifall han dyker upp.

Nu ska jag iaf få mig lite skönhetssömn så jag blir lite vackrare oxå. Buerie jijje!

söndag 16 januari 2011

Viktiga ting

Jag har under året som varit fått kunskap om vad som är viktigt i livet. Nog för att pengar, karriär, status m.m. är viktigt och ett måste till viss del. Men livet är ingenting utan familj, vänner och hälsa.

Som ett löfte till mig själv 2011 har jag bestämt att detta ska bli året som präglas av hälsa, vänner, familj, välmående och njutning. Sen ska man få en balans och en tid för det oxå, men jag ska iaf försöka.
När då man har sån tur att man har vänner som finns kvar efter år med focus på arbete och karriär är ju underbart. Dagen idag har tillbringat några timmar i telefon med fina goa vänner. En vän som ringde i morse och som jag inte pratat med på ca 2år kom vi fram till. Det var som igår och det är ju vännskap de, Vi pratade säkert minst en timme om vart livet fört oss å hur vi haft det. nu ska det inte dröja 2 år till nästa gång. Sen ringde jag till en av mina fina vänner i mina hemtrakter för uppdatering efter jul å nyår å hur vi ligger till. Nu i kväll så ringde en av mina bästa studiekompisar, det blev xoå ca 1 timmes prat, å va gott å höras, Jag blir så glad å så lycklig över att jag har så fina vänner. Nu fick jag oxå chansen att uppdatera mig själv genom att L hade startat en blogg om sitt husbygge. Så nu får jag full insyn igen, (har lagt till den här så jag har koll när hon gör sina inlägg oxå) kul kul! Tänk vad tiden går, det var nog nästan 1 år sedan vi sågs oxå. Nä, nu får de vara nog. mer vänner å mindre jobb.

Fast jag har varit duktig å jobbat idag oxå. ALLA illustrationer till gramatikhäfte klart. Jihooooo!
Får nog fira med ett glas sekt. (Tyskt champagne)

Jag å S på vår innlandsbanetur. Underbar resa!
Vad vore vi utan våra vänner?

Miesie Mavve

Ja det är namnet på barnboken om Renen Ruffel som jag skrivit manus och illustrerat bilder till. Nu törs jag tro på det här å idag kom sista korrektur på manus. Så idag har jag suttit och renskrivit rättningar och fört in rätt text till rätt bild. Fy va det här är spännande...ska det verkligen bli verkligt. Kommer nog att fatta på riktigt först när jag står där med boken i handen. Men nu ska mkt hända om det ska gå på tok.
  • Samiska titeln (MIESIE MAVVE) X
  • Översatt manus helt klart. X
  • Kontrakt underskrivet och skickat. X
  • Illustrationer helt färdiga X (fick nämligen göra lite fler bilder för det behövdes fler sidor)
  • Boksläpp planerad X
Kvar
  • Illustrationer scannas å skickas
  • Skicka manus
  • Korrektur på färdigt material
  • Tryck
Nu när jag törs berätta att jag snart får titulera mig barnboksförfattare så kommer ni få fullständiga rapporter från förloppet av denna rysare ;-) Planen är just nu att boken kommer att släppas 3 mars 2011 på LopmaNaestie. Så nu håller vi tummarna att allt går som det ska. Måste bara få berätta vad mina döttrar trodde att voken skulle heta när jag berätta det idag på telefonen.
VA, Miesie Madde!!!
-Nä, Miesie Mavve, v som i victor!
-Jaha, jag tyckte de va lite väl om den skulle heta madde, tänkte att nu var du lite väl egenkärt (eller ngt liknande) (Båda döttrarna hade ungefär samma förvånade utrop) Hahaha, de hade ju varit höjden kan jag å tycka. Men Mavve & Madde...lätt att komma ihåg!

Idag har jag även fått klart alla skisser till gramatikhäftet. Nästan allt är färglagt oxå, men nu måste jag fakt lägga mig, så de sista 4 bilderna blir klar i morgon. Nu börjar skaparenergin komma igång, å jag hoppas å ber att det håller i sig ett tag nu. Kan tyvärr inte bidra med några bilder än. Måste till tryck först. Men det kommer kan jag lova.

Buerie jijje gieries voelph!

fredag 14 januari 2011

Ljuskronan

God förmddag. Idag har jag mjukstartat...haft en kort lektion samiska me pigan på morgonen, (det går ju när man kan kliva direkt ut sängen i pyjamas på jobb) sen sov jag en halvtimme ca och sen hade jag en 40 min samiskalektion visa skype och Mora. Nu ska jag vila en stund igen innan nästa uppdrag...köra pigan till Lugnet för avfärd till Sthlm och friidrottstävlingar.

Men jag lovade att jag skulle skriva om takkronan.

Ett inköp på min favoritbutik Village , för presentkortet som jag fick av min käre son i julklapp.


Vad tycks? Själv är jag nöjd. Å det finns pengar kvar på presentkortet :D Så bara jag blir frisk och vårkollegtionen är på plats så blir detmer inköp till hemmet.

Fammah

torsdag 13 januari 2011

På väg tillbaka

Idag kände jag att det börja vända och att livet så sakta kommer tillbaka. Fast så fort jag varit uppe en stund (och gjort ingenting) så blir jag alldeles matt å måste lägga mig. Sovit i flera omgångar idag, fast vaje gång vaknar jag i panik med hjärtklappning av en konstig dröm eller bara av att jag hör någon knacka eller så, fast det inte är någon här. Ja ja, de måste väll ge sig nån gång kan man tycka.
Idag har jag iaf ;
  • skickat några mail
  • avbokat tandläkaren till i morn
  • fått vicevärlden att hjälpa mig med att borra å sätta i en krok i taket till min nya takkrona
  • sålt en tavla (det var iofs tjidtjie som sålde den åt mig å tur var ju det nu när pengarna uteblir för att jag ligger hemma å e sjuk.
  • läst klart en underbar bok

Har ni tänkt på att vad man tycker om en bok beror så mycket när man läser den. Alltså vilken period man är i livet, hur mottaglig man är och vad man själv varit med om. När jag letade efter en bild på boken jag läst kom jag till en blogg som recenserade det på ett vis som jag fakt förstår att vissa kan känna för boken. Medans jag tvärt om mot bloggerskan hade svårt att komma in i boken men sen har det vait en fröjd att följa Liz och jag har många gånger varit tvungen att lägga boken åt sidan för att smälta vissa saker. Ibland känns det som att jag och Liz har samma känsloregister å att vi är väldigt lika. Nog för att jag inte rest runt i världen och gjort samma resa som henne, men ändå. Känner igen panikkänslorna som hon har från skilsmässotiden. Jag är oxå rastlös av mig och skulle behöva söka efter harmoni och balans. Vi har lätt att lära känna människor och svårt att lita på män. t.o m systerns beskrivning var på nått vis känslomässigt lika. Planerad, strukturerad, fick saker gjorda och trivdes mer hemma än Liz, kan känna att min syster oxå äger mkt mer av den varan än vad jag gör. Å må hända att det inte var en självhjälpsbok som talade om hur man skulle finna gud, men jag tror att det är just det som är grejjen att det inte finns något svar på det utan att vi alla måste vandra vår egna väg genom livet för att hitta vår egna tro, harmoni och balans. Jag gillade den iaf skarpt och har som alltid lite separationsångest över boken och måste liksom ha kvar den bredvid sängen ett tag innan jag kan byta bok och värld till ngt annat. å som vanligt undrar jag om jag verkligen kommer att hitta nån mer bok som stämmer så bra med mig. Det gäller väll bara att läsa den vid rätt tillfälle. För har man inte funderat över meningen med livet, kännt att ngt saknas, gått igenom en svår sepparation eller tvivlat på sin väg så har man nog inte samma behållning av boken som jag hade. Så nu ska jag resa ut i världen ;) nej då inte än...men sen!

Nu är jag trött igen...jag får skriva om takkronan in morn. Buerie jijje alla nattsuddare!

12/1-11

Så var pigan 16 år och firad. Har inte orkat så mkt idag heller, men pallrade mig iaf upp och gjorde frukost på sängen (pigan hade varit otroligt förutseende och köpt en baugette igår), det enda jag behövde göra var att göra varm choklad lägga allt på en bricka, tända ett ljus och sjunga lite (inte så fint, men sång ändå).
Sen har jag mest vilat och på em blev jag instängd på mitt rum så att pigan kunde ha lite saftkalas :-) Inga sjuklingar fick vara med på det.

Sen fick jag iaf vara med på middagen...kan bero på att det var jag som skulle betala :P

Nu ska jag sova igen. Tröttsamt att få så gamla ungar.
Fammah! (eller kanske inte...så ni inte blir smittade, är det inte via datorn man kan få virus?!) Humorn är de då inge fel på, om än fruktansvärt dålig. Skyller på influensan eller nått.

Gonatt!

onsdag 12 januari 2011

11/1-11

Jag ligger fortfarande däckad och orkar inte många knop om dagarna. Men idag har jag fakt gjort hela 5 saker iaf.
  1. Skrivit under ett barnbokskontrakt...så nu kan jag nog kalla mig barnboksförfattare :D
  2. Glömt bort att pigan skulle vara på sjukhuset på ryggkoll idag.
  3. Skrivit en lönerapport.
  4. Spelat skipbo med pigan medans vi åt middag (korv å bröd, kl 21.30) (ingen ordning alls när man är sjuk)
  5. Slagit in paket till den blivande 16 åringen.
Ja men just ja...jag har ju skickat iväg en planering på bildlektion för 9:an till en stackars vikarie oxå.

Är helt slut å ska sov nu.

Men GRATTIS kära underbara lillpigan min. Jag får skirva om det i morn när jag kanske orkar lite mer. Blir iaf hemma hela dagen i morn oxå. Tänk att för 16 år sedan så föddes min älskade Marika. Helt ofattbart!
Älskade ungen min, som kom med kärlek och glädje.


Älskar dig mer än du någonsin kommer att begripa.

tisdag 11 januari 2011

Sjuk

Japp...jag fick dra täcket över huvudet. Är supersjuk : P

måndag 10 januari 2011

Jobbig början

Som ni nog märkt så är mitt bloggarhumör och inspiration inte på topp. Jag är förkyld, ska börja jobba i morn och har mest lust att dra täcket över huvudet och ligga där i några veckor...är nog lite utarbetad oxå...hur man nu kan vara det efter 2.5 veckors lov...fast det är kanske så att när man märker att orken inte återkommer efter flera veckor som man förstår hur man gått på. Jag hoppas att lusten till ngt ska återkomma (hellst tills i morn, eller fakt helst redan igår) Men nu vet ni varför bloggandet ligger lågt...gör inget roligt å har inget bra att komma med heller. Kan iaf ge er ngt citat från Mia Törnbloms "en härlig bok"som just nu är det enda jag orkar läsa. (innehåller nämligen 1 citat /dag)-
Mitt favoritcitat är från den 2 januari;

Kom ihåg att ibland gör vi fel,
men vi är aldrig fel.
Mia Törnblom                                                                

måndag 3 januari 2011

Tänder ett ljus

Tänder ett ljus för minnet av dig...
tänder flera ljus för minnet av livet,
för sorgen,
för glädjen,
för gråten,
för skratten,
 för ensamheten,
för gemenskapen,
för hoppet,
för kärleken,
för saknaden ...
.


Älskade fadderson, du skulle fyllt 21 år idag...du blev bara 20 år.
Grattis i himlen, hoppas du får ha ditt party där nu.
Fammah / faddertjidtjie

lördag 1 januari 2011

Önskar mig ett gott 2011

Jag hoppas verkligen 2011 ska bli ett bra år. Jag trodde jag önskade det mest för egen del, men jag önskar nog mest av allt att mina barn ska få ett lugnt och fint år som de kan minnas med glädje vid årets slut. Att se sina barn lida gör så ont i hjärtat så det känns som det ska gå itu. Jag trodde att min egna smärta var den största, men att se sina barn gå itu av sorg är nog de värsta jag varit med om. Önska dem allt gott. Ibland önskar man att det var som när de var liten å man kunde blåsa bort smärtan...eller möjligen ta fram å sätta på ett bamseplåster där det gör ont.

Tror på ett gott 2011.
Men nu består tro, hopp å kärlek, dessa tre,  och störst av dem är kärleken.
Fammah gaajhkh dovnesh!