lördag 27 mars 2010

Borta bra men hemma bäst

Ja jag törs faktiskt erkänna att jag kan tycka det är skönt när mina barn åker iväg en sväng (läs, en sväng Angelica...inte 2 år). Helst när man vet att dom oxå tycker det är skönt att åka ifrån mig ett tag.

När man lever så nära och uppi varann som man gör när man är ensamstående mor/barn, så tror jag att man kan behöva semester från varann mellan varven. Det är nyttigt att få sakna och bra att få distans och förstå att uppskatta varann än mer. Det har faktiskt varit skönt att ha lillpigan borta den här veckan, inga tider att passa, träningar att skjutsa till och några lektioner mindre blev det oxå. När de sen kommer hem så är det så otroligt skönt att ha dom hemma igen, när man får hålla dom i sin famn och andas in deras närhet och doft som jag håller så kär...då är jag hel igen. (och ett plus när man känner att även om de haft det så bra som de bara kan ha...så känner man deras kärlek och att de tycker det är skönt att komma hem till tjidtjie).

Eatsam mov maanah!

fredag 26 mars 2010

Böcker

Varför är jag så envis med att berätta om böcker som säkert redan har recenserats till döddagar av professionella recensenter? Ja de kan man verkligen undra!!! Men när jag läser en bok så är jag i boken så inni norden att allt runt om oxå ses utifrån bokens synvinklar eller så känner jag så otroligt med personerna i boken att jag kan förväxla bokens värld med den riktiga världen. Jag vill oxå så gärna berätta för alla andra i min omgivning om det boken vill berätta så att de kan få samma fina eller speciella känsla som jag hamnar i ...å just nuförtiden så är min blogg den enda som orkar lyssna på mina kryptiska och oviktiga tankar och åsikten. Å inte är det ngn som säger emot heller ;-) så jag fortsätter att få ur mig det som har varit så stor del av mina tankar under en längre tid...

Jag har kommit på vad nästa bok blir...det blir en ljudbok. Då kan jag jobba med mina illustrationer samtidigt...ni vet vi kvinnor vill gärna göra flera saker samtidigt så att vi kan få beröm över hur duktiga vi är eller bara för att få många saker på "hargjortidag listan".

Föresten så kanske jag får kalla mig själv författare snart...håller tummar och tår...som Kalla skulle ha sagt ;-) Kram på er alla bokälskare... I love böcker...

En god bok med bitter eftersmak

Sitter och undrar vad jag nu ska läsa....
Har idag avslutat denna charmfulla, varmhjärtade trilogi som utspelar sig på en liten gård utanför Trondheim. Jag vet egentligen inte varför jag inte kan slita mig från böckerna, men tror det kan vara för att författaren skriver på ett sånt sätt så att man verkligen känner och kan leva sig in varje person ur familjen som böckerna handlar om. Böckerna är varma...men har även en sorts bitter eftersmak...slutet var totalt oväntat och lämnade en förtvivlan och samtidigt ett...
-Ja, precis sådär illa kan livet vara.
När man har vuxit upp i en småbygd så känner man igen brödernas tankar, beteenden och ibland inskränkthet från människor man mött.... Jag låg länge kvar i sängen i morse efter jag läst klart sista boken och kände mig helt tom...både av sorg men oxå av en smula ilska. Är ibland glad över att tagit mig ifrån glesbygdens litenhet och inskränkthet...men saknar oxå värmen mellan människorna, naturen, enkelheten och självklarheten...och precis så är boken man slits mellan glädje och sorg...igenkännande och oförståelse, öppenhet och inskränkthet, godhet och dumhet....man slits mellan olika känslor och kan inte sluta läsa. jag både längtar hem och vill hålla mig därifrån... Tyckte dock bäst om första boken "Berlinerpoplarna", den var underbar.
...men vad ska jag nu läsa på påsklovet???

onsdag 24 mars 2010

Kalas på humlebacken

Idag var vi bjudna på födelsedagsmiddag å kalas hemma hos familjen Lundstedt/Andersson. Det var lilla fröken i huset som blev stor tjej...tonåring...och då var det stort kalas med många gäster. Från alla håll kom det gäster ...tror vi var 15 st som mest. Det var kyckling i wiskeysås, ris och sallad till varmrätt och marängswiss till efterrätt. Även sonen var med på denna tillställning, men han tog bilen innan jag var beredd att åka hem så jag fick ta en promenad hem...å det var väll tur med allt det goda som man stoppat i sig i kväll. Såååå trevligt att träffa alla och så kul att få umgås så här mitt i veckan. Man kan tro att det var på 50 års firande man var och 50...jag menar 13 åringen hade även ett presentbord dagen till ära. Av mig (läs oss) som alltid tycker att en bok är en bra present och att man aldrig kan få för många böcker, gav tonåringen ett presentkort på akademibokhandeln, så hon iaf kan välja själv vilken bok hon vill ha.

Mår gott i själen efter att fått umgås, äta och vara med å firat en nybliven tonåring. Tänk...nu har jag och min vän inga små barn längre. Det är häftigt att se när man följts åt hela deras liv.



Laahkoe biejjiene Eila!
...å tack Anna för en supergod middag!

söndag 21 mars 2010

Skidspelen

Nu kan man nästan tro att jag gått och blivit lite väl skidfrällst. Men att se på längdåkning har alltid varit ett stort nöje för mig. Så när jag helt plötsligt FICK en biljett till skidspelen så spelar vädret ingen roll. (Tack åabpa!) Så i snö och blåst tillbringade jag em med att heja på läckra , duktiga och imponerande skidåkare. Imponerad för att de tar sig uppför mördarbacken, på skidor, 3 gånger. För mig räckte det att gå uppför den för att känna svag blodsmak...men de var de värt med tanke på stämningen och de bilder jag kunde ta.





Segerblicken

Min vapendragare för dagen

mot okänd horisont...

Att vi tillhör nomadfolket märks och just nu är det mina barn det märks på mest.

Idag är det lillpigan som är på resande fot. Har just satt henne på bussen mot Göteborg. Den här gången är det prao och att hon valde att praoa just där beror nog mest på att hon har sin älskade släkt där. Att släkten är viktig för urbefolkningar är något som oxå präglar mina barn, å just lillpigan har så stort hjärta att hon får plats med många och verkligen försöker visa det oxå. Hon har fullt upp med att fördela sin kärlek rättvist och regelbundet...det är tur hon går i skolan så hon kan fylla all sin ledigat tid till att umgås och besöka både släkt och vänner. Och har man så många vänner och en stor släkt där även "laevieh" (3-männingar) räknas till den närmsta släkten, som hon har, så kan jag lova att man har fullt upp. Den här veckan är det släkten som hamnat i Göteborg som får del av hennes stora, varma, fina hjärta. Sen att jag tycker att hon är modig oxå, som bara för att hon vill hälsa på i Göteb. väljer att paraoa där. Hon ville absolut praoa på en syateljé av något slag, så hon letar reda på alla syateljéer hon hittar och ringer runt och frågar...och får napp oxå. Det ät både målinriktat och modigt för en 15 åring tycker jag.

Jag är stolt över alla mina barn, de är så kreativa och modiga och det finns inga hinder för vad de vill göra. Det värmer en moders hjärta och jag är så STOLT över att vara mor till dessa fina ungar. Just nu är de än en gång spridda för vinden...Stockholm, Frankfurt och Göteborg. Det är bra att upptäcka världen så man kan lära trivas där man är och våga vara där man vill. Sen om det bara är en tripp till Värmland spelar ingen roll...bara man vågar och försöker följa sitt hjärta och sina drömmar.

En dikt kan ibland säga mer än en hel bok...
Dessa dikter säger mkt av vad jag just nu känner...
Hjärtat rörs
Mitt hjärta rörs
när de unga gör framsteg
Som björkens löv
som just grönskar de är.
*Paulus Utsi *
___________________________________
vägen drar mot
väst
syd
öst
nord...
var finns min väg
skor knirrar
fötter vill trampa
mot okänd horisont
igen...
på väg
morgonrådnad
mig möter
intensiv värme
hälsar mig välkommen...
*Anna-Stina Svakko*

lördag 20 mars 2010

Minisemester

Är hemma från Värmlandsskogarna. Nu förstår jag vad de menar med "ack Värmeland du sköna". Vore varje semester så avslappnad och händelserik som denna så vore det drömsemester i kubik.
Tänk vad man kan hinna med på 27 timmar;
bilfärd, loppis, skogsbilkörning, middag för 2 med vin, kladdkaka och prat, bokläsning, sömn, sovmorgon, frukost ute i solsken, promenad, upptäcksfärd med pulsande i snö, sitta på en bänk vid en sjö i solen, lunch, kaffe/the och kladdkaka på altan, stugstäd, biläventyr i Värmlandsskogar, skidtur vid Säfsen, kolla in snygga kalar vid skidspår, fika, hemfärd och otroligt mkt skratt och magvärk.
Att finna en ny vän som har samma spontanitet och humor är fint och upplyftande...när dessutom denna person är påhittig, driftig, lugn och karvlös så är det kärlek. Det är härligt att hitta nya vänner, och en minisemester är ngt jag anbefaller er alla att göra mellan varven. Det behöver inte vara så dyrt, planerat eller fyllt av krav...man bara följer vägen dit den tar dig och gör det man känner för...man vet att uppskatta stunden och att fånga dagen.




Carpe diem!

fredag 19 mars 2010

Renovering av innehavaren av denna blogg




Jag måste väll slänga in en före och efterbild så pigan får se...Jag far ju snart till Värmland.
Har sett i alla tidninsrepotage att man måste se sur ut på bilen före stylingen och glad efter så..

före


efter

Fammah!

torsdag 18 mars 2010

Nyfrälst

Jag har åkt skidor idag....det var många år sedan jag gjorde det. Av någon konstig anledning så slutade jag helt och hållet den dagen jag slutade med tävlandet. Det låter som en ursäkt och ngt mkt konstigt men jag har inte haft tid (jag vet! inte prioriterat) och sen tror jag faktiskt att jag "föråt mig" på skidor. Men idag fick jag låna min kära systers skidor, för det var så att vi hade friluftsdag och jag var tvungen att ha skidor på fötterna och hade även som uppdrag att sätta upp en tipsrunda... Ja och faktiskt så var det SÅ himla skönt och härligt att åka så jag log nog genom hela åkningen och såg ut som ett fån. Så nu hoppas jag att jag fått blodad tand...för skidåkning är ju en av de bästa motionerna. Måste erkänna att det känns i hela kroppen just nu...min kropp är ju inte lite otränad...men det är ändå en skön och god känsla. Nu längtar jag till vidderna och vara nära himlen...påsk och mina älskade fjäll...blir kanske en skidtur!


I morn ska jag på minisemester...med en ny vän...men först ska jag till frissan och göra mig fin...och sen på ett möte som jag hoppas generarar i lite mer jobb till hösten ;-) man kan ju aldrig få för mkt av det...å ska jag ha råd att köpa skidor till hösten så måste jag ju jobba på.

Ses om några dar...för nu reser jag bort nån dag. Nu måste jag laga klart maten som jag förbereder för resan...sen packa och sova.

Fammah gaajhkh dovnesh

tisdag 16 mars 2010

Mina älskade ungar.

Mina barn gör mitt liv intressant och roligt, de har varit en välsignelse i mitt liv och gör livet värt att leva bara genom att vara i närheten.

Ett barn kommer att växa ifrån ditt knä, mrn aldrig ditt hjärta.




Älskar er mina älskade ungar!

söndag 14 mars 2010

Hjälp!!!

Just nu tror jag det är tomt på kreativitet...känner mig helt tom, helt utan idéer och förslag..och på tisdag ska jag ha en skaparverkstad klar...4 lektioner i 4 veckor, med skapande, kreativ verksamhet... Kan man tömma sig på kreativitet? Just nu skulle jag behöva åka till en stuga i fjällen och inte göra ngt, att inte få göra ngt så att man fylls av längtan att skapa saker, vilja att bara ta tag i ngt kreativt... Mitt liv präglas just nu av att vara kreativ 24 timmar om dygnet...som lärare i bilden och i slöjden måste man komma på nytt att göra hela tiden, som illustratör måste jag komma på bilder och smarta lösningar som lockar fram det viktiga i texterna och för att locka eleverna till lärande, som konstnär så måste jag komma på nya, spännande konst som folk kan tänkas vilja köpa och nu på temat är det jag som står för den kreativa delen av alla 4 verkstäder...inte undra på att jag själv inte orkar vara spännande längre och att jag nuförtiden är en tråkig osocial människa som inte ens får en fluga att höjja på ögonbrynet för...JAG ORKAR INTE KOMMA PÅ NGT MER. Märks det att jag kört fast eller....blä...fy... hjälp...PANIK!
Kan man rymma eller????

lördag 13 mars 2010

Skön dag

Va lycklig jag är som har världens bästa ungar...först så tog min pojk (kommer alltid va pojk för mig) mitt funktionärspass idag så jag kunde få en ledig dag, har ju inte fått det på såååå länge. Sen så vill lillpigan (slltid min lillpiga) att vi skulle umgås å åka på stan ihop, inte illa att ens barn vill umgås med sin mor en lördag. Så det blev biblioteket, shopping, fika och sen en långpromenad hem i vårsolen. Alltså helt underbart skön dag. Är världens lyckligaste mor, å vad jag älskar mina ungar. Det enda som saknas nu för att allt ska vara fullkomligt är min stora piga som är ute i den stora världen. Du saknas oss ska du veta. Nu ska jag lägga mig så jag orkar med att vara funktionär och heja på pigan i morn. Ska nog läsa lite först bara, läser en underbar triologi just nu...det kommer nog några ord om den senare...när jag läst klart. Är iaf världens lyckligaste mor, som har världens finaste barn.

Bilproblem

Jag har märkt en sak som jag tycker är mkt konstigt, det är som att detta fenomen infinner sig HELA tiden. Just som jag får in en extra slant och känner att NU VÄNDER DET, NU ÄR JAG PÅ VÄG UPPÅT, NU KAN JAG UNNA MIG NGT EXTRA FINT, LYXIGT, TREVLIGT... så händer det... Det går alltid sönder något, eller det kommer någon extra räkning eller så saknar barnen något (fast dom saknar förståss saker hela tiden) men jag brukar oxå tycka det är kul att kunna unna mina duktiga barn något extra fint eller lyxigt för dom klagar aldrig och de vet att en ensamstående mor aldrig har något extra så de förväntar sig aldrig ngt extra av mig och då är det en glädje att kunna ge dom något just för att de är så otroligt förstående och accepterande. MEN INTE!!!
Igår var jag och besiktade bilden och länge såg det ut att gå fint (och det hade jag förväntat mig efter en service på 5000:- för 2 veckor sen) MEN SÅ.... upptäckte dom att i mitt ena däck var det lite luft och även stora sprickor i gummit...och det var ju bra att dom upptäckte det så jag inte helt plötsligt råkar ut för en trafikolycka pga däcket exploderar eller får punka. Dom bad mig iaf bara att åka till närmsta däckfirma och fixa det utan att behöva återkomma så det var ju snällt. När jag nu (duktigt nog för att vara jag) direkt for till närmsta däckfirma så visar det sig att mina däck är på G att spricka allihop...det innebär att vi fick beställa 4 nya VINTERDÄCK (eftersom jag inte åkt klart på vintervägar än) 5000:- Är det inte helt otroligt att jag måste lägga 10000:- på bilen när jag inte ens har råd att serva mig själv. mkt irriterad och frustrerad (fast ändå glad att detta upptäcktes och blir åtgärdat innan påsk) så tog jag och for till närmsta frissa, tänkte...nä nu får det väll ändå vara nog, jag har inte fixat mitt hår på 1,5 år, å ska bilen bli snygg och hel så ska väll ändå ägaren till bilen inte se sämre ut...så nu ska jag om 1 vecka till frissan för första gången på åratal, nu med risk att hårbesiktiningen oxå blir utdömd och får en tvåa med krav på ombesiktning inom en månad...men nu tusan ska jag oxå få ut ngt av allt slit och för att jag lyckts sälja lite konst inte bara bil, hem och barn. Nu har jag fått nog, å har jag inte tid och råd att sköta mig själv så att jag helt hamnar i totalt förfall så ska jag iaf vara snygg i håret. Jag ska även lägga till att efter jag nöjt kommit ut från frissan med en klipptid bokad så for jag på systemet och köpte mig en flaska vin...vad är väll 50:- när man just fått veta att man snart ska ut med 5000:- ??? En droppe i havet.
Just ja...jag måste fixa ett bromsljus och halvljuset oxå...men det har jag oxå bokat in redan...lätt som en plätt ;-) Sen är jag black, så det är bara att ta nya tag, bita ihop och jobba som ett as även i fortsättningen, tur man har flerdubbla jobb. Det är iaf så att alltid när jag behöver så kommer det in en exra slant, och även om de alltid får gå till tråkiga saker så hjälper det mig att överleva iaf. och nu ska jag få bli lite snygg oxå...de e inte illa.

torsdag 11 mars 2010

Sliten

Sliten kvinna ansöker om ledighet...
Torsdag kväll...jag önskar att jag bara kunde ligga här i soffan från nu och 3 dagar framöver. Vissa drömmer om fina saker och berömmelse, andra om stora vinster och miljoner...jag önskar mig bara ledighet. Tänk...en hel helg untan något alls att göra...jag skulle lugnt ligga i sängen och läsa samt sova ...BARA. Det är det med drömmar att man bara drömmer om det som är utom räckhåll för en, eller. Nu ska jag iaf sova hela natten till att börja med...sen blir det samiska, bilbesiktning, samiska, hämtning av systerson och jobb med illustrationer. Sen börjar helgen med funktionärsjobb på friidrottstävlingar..nä nu gäspar jag snart ihjäl mig.
Sov gott, gott folk!

tisdag 9 mars 2010

Lite uppdate...samt vårkänslor

Äntligen så har jag fått min dator lagad...tur att man har en dator via jobbet och att det bara är att kontakta "datakillarna" när man har problem. (det är deras namn...jag t.o.m ropade det efter en av dom i korridoren. -Du, datakillen! och...han lyssnade...så länge det funkar så...) Fast inte ens dom visste vad som hänt min dator, så de ominstalera den på ngt vis...fråga "no more". I alla fall, för att stilla er nyfikenhet på helgens bravader så kan ni ta en liten titt här eller här eller här eller här så länge. Helgen var lyckad iaf, det resulterade i en tavla på landshövdingens residens i Östersund, två tavlor på Funäsdalsmäklarnas kontor, erbjudande om en utställning, massa försäljning och framtida beställningar...så jag är riktigt stolt över mig själv. Men nu måste jag lägga mig för att orka med mitt vanliga jobb ;-) är lite sliten efter veckan som var, vilket man inte borde vara efter en veckas sportlov kan man tycka. Fast är man flertidsarbetande så är man. Det kommer mer framöver, fast vet inte riktigt när den tiden ska dyka upp, men jag håller ögonen öppna för tid till blogg. Fammah gaajhkh dovnesh.



p.s Jag funderar fortfarande över namn...och Hanna! du ligger bra till kan jag bara tillägga iaf, men tävlingen är inte avgjord än...veckan ut sen...


Här hänger två keramiktavlor på kontoret hos Funäsdalsmäklarna.
Föresten så har våren kommit till Falun :-) Fast undrar om snön någonsin kommer att kunna försvinna. Det är helt otroligt att man tänker så varje år, och vips så är den borta. Vägarna har iaf börjat bli bar, så det är nära nu. Tänk vilken inverkan våren har på en, man får mer av te.x. lust, energi och ork. Idag orkade jag skynda en snabbsväng på stan, fast det bara var 30 min kvar på öpningstiden, jag orkade svänga in och handla på vägen hem trots att klockan hunnit bli över 18...det var ju fakt inte mörkt än, och på det så orkade jag förbereda morgondagens middag (kan förståss vara för att det var dagens middag som ingen kom hem för att äta som jag egentligen gjorde...men jag orkade vända negativa tankar till possitiva och låtsas att det var morgondagens middag jag förberedde ist) Orkade oxå leta fram en väl gömt konfirmationsgapta ala 1980 och pröva den på nästa konfirmand och för att se den sitta perfekt. Sen har jag på det även hunnit sitta och mysa i soffan med min älskade dotter en stund. Det hinner man när det börjar droppa från taken, asfalten börjar visa sig, fåglarna kvittra och motorvärmaren inte är nödvändig för start. Fammah